GALBLAAS MERIDIAAN


Gewrichtsklachten, migraine en koppigheid

Volgens de Chinese geneeswijze heeft elk lichaam twaalf energieën die in vastgestelde banen, genaamd meridianen stromen. De meridianen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. De functie van een meridiaan komt niet overeen met de functie van het gerelateerde orgaan in de westerse geneeswijze. Dat kan vaak verwarring geven want een acupuncturist spreekt al snel over bijvoorbeeld een galblaasenergie. Dit betekent niet dat hij een oordeel geeft hoe de galblaas als orgaan werkt. De acupuncturist bedoelt met de galblaasenergie een totaal aan verschillende lichamelijke en geestelijke klachten die zich kunnen voordoen. Deze verwarring bestaat al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Pas toen kwam er informatie vrij uit China over de duizend jaar oude traditionele geneeswijze. De grootste fout werd gemaakt toen men de Chinese termen ging vertalen naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands.
De naam voor de galblaas meridiaan in het Chinees is Zu Chao Yang. Deze meridiaan verbindt het oog met de vierde teen en heeft een verbinding met de galblaas. In het westen heeft men de meridianen de naam gegeven van het orgaan dat met die meridiaan verbonden is. Vandaar dat de acupuncturist altijd een orgaan-energie noemt. Er was een periode waarin men getracht heeft alleen de Chinese benaming te gebruiken. Vooral voor de leek was het niet meer te volgen en klonk het als Chinees in de oren. In dit artikel wordt de functie van de galblaasenergie uitgelegd.

De westerse geneeswijze
In de westerse geneeswijze is de galblaas een peervormig zakje, gelokaliseerd in het onderste deel van de lever. Vanuit dit zakje gaan er verbindingen, die producten van de galblaas vervoeren naar de darmen. Er zijn ook verbindingen tussen de lever en de galblaas die stoffen van de lever naar de galblaas vervoeren.
Bij obstructie in het kanaal die van de galblaas naar de dunne darm loopt, kunnen er ontstekingen ontstaan. De galblaas kan ook ontstoken raken net als elk ander orgaan. De meest voorkomende ontstekingen zijn het ontstaan van galstenen en de gevolgen daarvan.
Galstenen komen vaker voor bij vrouwen die wat stevig in het vlees zitten en boven de veertig zijn (bekend als de 3 f’s: fatty, forty, female). Vaak heeft men galstenen die geen klachten geven. De klachten ontstaan vaak wanneer de galstenen het kanaal naar de dunne darm afsluiten. Zo'n galaanval is alles behalve aangenaam. Heftige pijnen, steken in de zijde, voornamelijk rechts, met vaak een harde buik.
Heel vaak treedt de pijn op vlak voor het slapen gaan. De pijn kan ook vaak verdwijnen met als restverschijnsel een vol gevoel in de maag, pijn onder de ribben, voornamelijk na het eten van vettig voedsel. Pijnen in de rug t.h.v. de borstwervels en veel last van gasvorming zijn ook klachten die vaak voorkomen. Ernstige klachten leiden heel vaak tot een operatie, waarbij het orgaan verwijderd wordt.
Tegenwoordig bestaan er heel wat technieken om galstenen te doen verdwijnen zonder dat een operatie noodzakelijk is.

De oosterse geneeswijze
In de Oosters geneeswijze is de galblaas een onderdeel van een heel systeem dat te maken heeft met verschillende andere lichaamsdelen en functies.

De galblaas meridiaan loopt beiderzijds op het lichaam. Het begint aan de buitenkant van de ooghoeken, loopt dan naar het oor, rond het oor, enkele malen over het achterhoofd naar het voorhoofd, dan via die schouder naar de zijkant van de borst, loopt vervolgens aan de zijkant van het lichaam naar de heup, zijkant bovenbeen, knie, onderbeen, enkel en eindigt op de vierde teen bij de nagelrand.
Op de galblaasmeridiaan liggen 44 acupunctuurpunten, waarvan er punten zijn die de galenergie kunnen afremmen, stimuleren en verplaatsen.

Door nogmaals het verloop te volgen kunt u gemakkelijk de klachten behorende bij galenergie stoornissen begrijpen:
- oogklachten, problemen met het zicht, oogirritaties en pijnklachten in het oog
- oorsuizing, het horen van fluittonen in het oor, pijnklachten in het oor
- hoofdpijn, duizeligheid, migraine
- stijve nek, spierpijn in de schouder, niet kunnen bewegen van het hoofd
- pijn tussen de schouderbladen
- klachten van de borsten, gezwellen in de borst, pijnlijke borsten
- klachten van de galblaas, zure oprispingen, krampen in de zijde, harde buik,
overgeven
- pijn in de onderrug, stijfheid in de onderrug
- klachten in de heup, heupartrose, stijfheid in de heup
- klachten in de knie, knieartrose, stijfheid in de knie
- krampen in het been
- klachten in de enkel, artrose in de enkel, pijn in de voet
- klachten van de nagels

Voor de Oosterse geneeswijze heeft elk orgaan ook haar psychische uitingsvorm. Bij de galblaasenergie kunnen er veranderingen ontstaan in de psyche die typisch zijn voor de galblaasenergie.
Bij stoornissen in de galblaasenergie kunnen er klachten ontstaan in de besluitvorming van de patiënt. De galblaasenergie geeft stoornissen in het "plannen" en het nemen van besluiten. Het zijn die bijzondere gevallen die geen beslissingen kunnen nemen. Het zijn mensen waarmee de bijvoorbeeld ellenlange discussies kunt voeren in het restaurant, omdat zij niet kunnen beslissen wat ze zullen bestellen. Een menukaart met de vele mogelijkheden brengt enkel nog meer verwarring. En als jij, ‘met een gezonde galblaasenergie’ hulp wil bieden dan krijg je de wind van voren. De galblaas patiënt (de mens met galblaasenergie stoornissen) is volgens de oosterse geneeswijze koppig en besluiteloos.

Het zijn de ‘ja-maar patiënten’. Deze mensen hebben bij elk advies of argument van iemand anders als antwoord: "ja maar........" en dan volgt een goedkope smoes om te bewijzen dat zij toch gelijk hebben.
Wanneer de klachten van de galblaas lang blijven bestaan, komen verschijnselen van geweldpleging, chaos, onnodige, zinloze agressiviteit op de voorgrond.
Als de galblaasenergie gezond en sterk is zal zo'n persoon gekarakteriseerd worden door moed en vertrouwen. Het zijn dan krachtige leiders gekenmerkt door besluitvaardigheid.

In de kleurentherapie wordt de kleur paars gebruikt om de galblaasenergie te stimuleren. Gedurende de dag heeft elk orgaan een periode van twee uren waarbij het orgaan haar maximale energie heeft.
Voor de galblaas is dit de tijd tussen 11 en 1 uur 's nachts. Twaalf uur ’s nachts is dus piektijd van de galblaasenergie. Het is dus voor de acupuncturist niet vreemd dat iemand een galaanval krijgt juist rond middennacht of bij het slapen gaan.
In de oosterse geneeswijze spreekt men vaak over de galblaasenergie als de energie waar het nieuwe begint. Het begin van de nieuwe dag, begin van de lente, begin van het leven. Paars is de kleur van de galblaas energie en is ook de kleur van de rouw (en niet zwart zoals men vaak denkt).
De galblaas heeft te maken met woede. De woede wordt echter niet binnen gehouden maar geuit, zoals het gezegde luidt: ‘zijn gal moet spuwen’. Voordat je het weet is het antwoord er al uitgeflapt. Meestal is het antwoord scherp, hard en pijnlijk. Dat is de ‘galblaaspatiënt’.
In de gezichtsdiagnose herkent u deze mensen vaak aan de paarse verkleuring aan de zijkant van de onderkaak.
U kunt zich zo iemand al levend voorstellen: boos, woede, schelden, agressief, (en niet te vergeten) onredelijk en koppig, de spieren zijn krampachtig, ogen zijn rood en het gezicht staat op springen.
Neen, galblaasmensen (of beter gezegd: mensen met klachten van de galblaasenergie) zijn de meestal niet de aangename mensen die je zou willen uitnodigen voor een feest of een gezellig samenzijn. Ze zijn luidruchtig en nogmaals: koppig!

Het ontstaan van galenergie stoornissen
De acupuncturist heeft het altijd over de galenergie en zoals hierboven uitgelegd heeft hij het dan over een hoeveelheid van klachten die zich voor kunnen doen. Een acupuncturist kan dus ruim van tevoren aangeven dat het orgaan ‘galblaas’ aangetast kan worden. Er kunnen dus galstenen ontstaan, hoge cholesterol met als gevolg een hoge bloeddruk. De acupuncturist zal de diagnose stellen na het voelen van de pols, de gezichtsdiagnose, de tongdiagnose en na het tasten (indrukken) van enkele acupunctuurpunten aan de zijkant van de borsten en op de ribben. Aanvullend onderzoek in de westerse geneeswijze, zoals echo van de galblaas en bloedonderzoek is een goede aanvulling.
Vele klachten van de galblaasenergie ontstaan voornamelijk door verkeerde voeding.
Producten zoals vettig voedsel, chocolade, KOFFIE, zwarte thee, zure producten, limonades, malta en alle chemische (nep-)drankjes zijn de grote boosdoeners.
Geen paniek want al deze genoemde producten kunnen vervangen worden door goed en gezonde producten. Thee kan vervangen worden door kruidenthee (uitkijken voor de zogenaamde kruidentheeën bijvoorbeeld de mango-, aardbeien-, kersenthee. Dit is de thee met een aroma). In plaats van koffie kunt u de granen- of notenkoffie gebruiken zoals Cafix, Zonnatura koffie en Bambu koffie. Verder kunt u verschillende vruchtensappen (zonder kleur- of smaakstoffen en zonder suiker!) gebruiken. De voorkeur gaat uiteraard naar vers geperst fruit. Boter vervangen door boter gemaakt van soya of olijfolie; olie vervangen door koudgeperste olijfolie.
Behalve gezonde voeding is het belangrijk om oefeningen te doen met name rekkingoefeningen om de verkrampte en verkorte spieren op te rekken. Vermijd emotionele situaties, discussies en ergernis.

Er bestaan verschillende kruiden en homeopatische middelen voor de galblaas. Enkele die op het eiland verkrijgbaar zijn: Boldocynara, Chelidonium, Lycopodium, Belladonna en Cholesterinum. Het juiste middel voor u moet echter wel goed uitgezocht worden. Het is niet raadzaam om zomaar een middel te kopen, want ook in de natuurgeneeswijze kunnen de klachten verergeren bij een misdiagnose. Neem contact op met uw arts (die hopelijk iets meer van de homeopathie afweet dan ‘dat het niet werkt’), homeopaat of therapeut.

De acupunctuur kan u heel goed helpen bij klachten van stoornissen in de galblaasenergie. Zoals u hebt kunnen begrijpen uit het bovenstaande, zal de acupuncturist bij de patiënt met gewrichtsklachten, reuma, artrose, migraine en gezwellen in de borst altijd veel aandacht aan de voeding besteden. In mijn geval ben ik niet alleen streng maar ook resoluut. Wilt u van uw klachten afkomen dan moet je er wel wat voor doen. Wil je de voeding niet veranderen, dus de oorzaak aanpakken, dan hoef je ook niet onder behandeling te komen. Er bestaat geen pilletje of drankje dat u weer gezond zal maken. Een ziekte moet u bij de wortel –de oorzaak- aanpakken. Uw gezondheid heeft u altijd in eigen handen.
De acupuncturist zal na het stellen van zijn diagnose, bepaalde punten aanprikken en zodoende de energie gedurende enkele behandelingen weer ‘in goede banen leiden’.

Zoals overal ter wereld zijn er ook op onze eilanden ‘nep-acupuncturisten’. Kijk uit voor charlatans want die zijn dertien in een dozijn te vinden. Vraag naar diploma’s, vooropleiding, ervaring en behandelwijze voordat u zich ‘blootstelt’ op een behandeltafel; let op de hygiëne in de praktijk, het gebruik van wegwerpnaalden en nepmedicatie. Het gebruik van veel naalden kan vergeleken worden met het schieten van hagel. De nep-acupuncturist hoopt dan dat één van de 10 naalden verandering in de gezondheidstoestand zal brengen. Geloof niet in receptacupunctuur, elektrische stimulatoren, autodidacten, weekeinde opleidingen en donkere kamerbehandelingen. Ook wierook en alle soorten rituelen horen niet bij de acupunctuur. Verergering van klachten na de eerste behandeling met acupunctuur is géén regel; meestal heeft de nep-acupuncturist, in zijn onwetendheid en enthousiasme (“ha, weer een slachtoffer”) de verkeerde punten gebruikt. Acupunctuur is een volwaardige ‘no-nonsense-behandeling’. Op de Nederlandse Antillen bestaat de AVN, de vereniging voor natuurgeneeswijzen, die het kaf van het koren heeft gescheiden.

De Galblaasmeridiaan (Zu Shao Yang) heeft 44 punten.

De Galblaasmeridiaan staat vooral voor moed en daarnaast voor gerechtigheid en inzicht. Hij geeft moed om onze grens te stellen aan toelaatbaarheid. De galblaasmeridiaan beheerst ook de functies van de hersenen en het beenmerg(de zetel van het afweersysteem en de bloedvorming). De galblaasmeridaan geeft initiatief om orde te scheppen in uw leven. Hij is de generaal en zijn uitvoerder is het leger die vooral gesymboliseerd wordt door de lever. De galblaasmeridiaan behoort tot het element hout. De zontijd is 23.00 -1.00 uur.

Galblaasmeridaan,  anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam.
Belangrijkste punten: Gb1, Gb2, Gb14, .Gb20, Gb21, Gb25, Gb26, Gb30, Gb34, Gb39, Gb40, Gb41, Gb43

De galblaasmeridaan begint bij Gb1 en krijgt hier zijn energie van de 3voudige verwarmermeridiaan en geeft die door aan de levermeridiaan bij het punt Gb 44.
De galblaasmeridaan heeft een belangrijke relatie met de functie van de lever,
de functie van de hersenen en
de functie van het beenmerg.

Hij wordt verder gebruikt bij klachten langs het verloop langs de meridiaan.
De galblaasmeridaan brengt vooral orde in het hele systeem. 

Gb1:  migraine, oogontsteking, sinusitus.
Gb2: oorsuizen, migraine.
Gb14: galkolieken, voorhoofdhoofdpijn, migraine, aangezichtspijn.
Gb20: zeer belangrijk punt bij hoofdpijn en migraine, oorsuizen, meniere, duizelingen, sinusitis, neusbloeding, sympatisch zenuwstelsel, psychische problemen.
Gb21: migraine, cervicaalsyndroom
Gb25: nierkoliek, galkoliek, angst, astma.
Gb26: vrouwelijke hormoonstoringen en genitale problemen, lage rugklachten.
Gb30: ischias, artrose van heup en knie, huidziekten, botziekten.
Gb34: belangrijk bij alle spierproblemen, reuma, kramp, stress, gebrek aan moed, knieklachten, verlamming.
Gb39: werkt op het beenmerg, verlammingen, hersenaandoeningen.
Gb40: zwakte, vermoeidheid, slechte galwerking, kramp, gebrek aan moed. 
Gb41: werkt sterk op de gehele heup en andere grote gewrichten, vrouwelijke geslachtsorganen, reuma in combinatie met 3W5.
Gb43: stimuleert de gal, migraine, atonische obstipatie, oogontstekingen.

 

Homepagina Sangha Reiki