LONG MERIDIAAN

Volgens de Chinese geneeswijze heeft elk lichaam twaalf energieën die in vastgestelde banen, genaamd meridianen stromen. De meridianen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. De functie van een meridiaan komt niet overeen met de functie van het gerelateerde orgaan in de westerse geneeswijze. Dat kan vaak verwarring geven want een acupuncturist spreekt al snel over bijvoorbeeld de longenergie. Dit betekent niet dat hij een oordeel geeft hoe de longen als orgaan werken. De acupuncturist bedoelt met de longenergie een totaal aan verschillende lichamelijke en geestelijke klachten die zich kunnen voordoen. Deze verwarring bestaat al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Pas toen kwam er informatie vrij uit China over de duizend jaar oude traditionele geneeswijze. De grootste fout werd gemaakt toen men de Chinese termen ging vertalen naar het Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands.
De naam voor de long meridiaan in het Chinees is Tshu Tai Yin. Deze meridiaan verbindt de borst, de arm, de duim en de longen. In het westen heeft men de meridianen de naam gegeven van het orgaan dat met die meridiaan verbonden is. Vandaar dat de acupuncturist altijd een orgaanenergie noemt. Er was een periode waarin men getracht heeft alleen de Chinese benaming te gebruiken. Vooral voor de leek was het niet meer te volgen en klonk het als Chinees in de oren. In dit artikel wordt de functie van de longenergie uitgelegd.

De longen in de westerse geneeswijze
In het ademhalingsstelsel kennen de longen als het orgaan dat het lichaam voorziet van zuurstof en ontdoet van koolzuur. Tot het ademhalingsstelsel behoren ook de neus en de luchtpijp. De neus verwarmt en bevochtigt de buitenlucht tijdens inademing. In de neus zitten kleine haartjes en een slijmvlies, dat de fijne stofdeeltjes kan opvangen zodat deze niet in de longen terecht komen. Daarna stroomt de lucht door de keelholte in de luchtpijp. De luchtpijp splitst zich in tweeën; een tak gaat naar de linker long en de andere tak gaat naar de rechter long. Deze takken heten bronchien. De bronchieen vertakken weer in een aantal bronchiolen. De ademhaling is ongeveer 14 tot 20 keer per minuut. Dit kan tijdens sport of activiteit verdubbelen of drie zo veel worden. De hoeveelheid lucht dat ingeademd wordt tijdens rust is ongeveer 0,5 liter terwijl tijdens inspanning de ingeademde lucht 1,5 tot 3,5 liter kan zijn. Dat betekent dat de ingeademde lucht tijdens rust, per minuut, 8 liter kan zijn en kan oplopen van 75 tot 175 liter per minuut.
De belangrijkste oorzaken van ziekten van de longen zijn infectieziekten of klachten ontstaan door roken.

Wist u dat hout behandeld wordt met het gif Arsenicum? Arsenicum is een pesticide dat gespoten wordt op hout om te voorkomen dat bepaalde insecten en andere ongedierte het hout opeten voordat u het thuis kunt gebruiken. Tijdens het werken met hout, dat bewerkt is met arsenicum moet u altijd een gasmasker dragen, anders kunnen de fijne stofdeeltjes –met arsenicum- via onder andere de luchtwegen, in uw lichaam terecht komen. Bewerkt hout moet u nooit gebruiken voor de barbecue. Nadat u met hout heeft gewerkt, moet u de handen goed wassen om te voorkomen dat u tijdens het eten schadelijke stoffen naar binnen werkt tegelijk met uw volkorenbrood.

De longen in de oosterse geneeswijze
Voor de Oosterse geneeswijze hebben de longen behalve de boven beschreven functie, ook nog andere functies. de longenergie heeft zowel lichamelijk als psychisch een apart en groot verzorgingsgebied.
De longen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak en circulatie van de lichaamsenergie. Elke cel in het hele lichaam krijgt zijn energie van de longen. U kunt zich dus voorstellen wat er allemaal met de energie gebeurt in het lichaam wanneer u geen verse zuurstof inademt. Een goed voorbeeld is het roken. Tijdens het roken worden niet alleen de longen voorzien van slechte of ongezonde energie, maar het gehele lichaam.
De longen hebben relatie met verschillende organen. De longen hebben onder anderen een relatie met de milt, de dikke darm, de nieren en de lever. Elke relatie is belangrijk voor het lichaam. De miltenergie en de longenergie geven samen klachten van vocht of slijm in de longen, vocht (oedeem) in de enkels en een misselijk gevoel.
De relatie met de dikke darm energie is voor de acupuncturist duidelijk. Voor de westerse geneeswijze is de relatie niet zo vanzelfsprekend. Wel ziet men dat kinderen met longklachten vaak ook last hebben van obstipatie of juist diaree. De dikke darm en de longenergie zorgen voor de huid en lichaamshaar. De kracht van de longenergie is te zien in de glans van het haar. Daarom is het helemaal niet vreemd dat iemand met klachten van de longen (bijvoorbeeld astma) plotseling geen klachten meer heeft. In de westerse geneeswijze zegt men dan de patiënt over de klachten is gegroeid. Voor de acupuncturist is dit onjuist. Aangezien de longen een sterke relatie hebben met de dikke darm en de huid zien we juist klachten zoals eczeem, allergische huidklachten, puisten ontstaan. Ook de dikke darm kan meedoen met pijnklachten in de buik, obstipatie of juist diaree.
De longenergie verzorgt ook de stem. De acupuncturist kan aan de stem horen hoe de kracht van de longenergie is. Iemand met een zwakke longenergie heeft een zwakke stem en spreekt langzaam en zacht. Een roker heeft geen zuivere stem, omdat de longenergie aangetast is. U kunt dus aan de stem van iemand horen of hij verdrietig of vrolijk is.

De longmeridiaan (Cheou Tai Yin) loopt beiderzijds op het lichaam en begint op de borst, vlak onder het sleutelbeen; van daaruit loopt hij over de schouder naar de elleboog, aan de buitenzijde van de onderarm, over de pols en eindigt op de duim. Er bestaan 11 punten op de longmeridiaan. Elk punt heeft haar specifieke werking, hetzij om de energie te stimuleren, sederen of te verplaatsen. Het enige dat nodig is, is een acupuncturist die weet wat, waar, hoe en waarom hij een punt kiest om daarin een naald te steken.
Als u het verloop goed gevolgd heeft, kunt u de klachten die te maken hebben met de long-energie gemakkelijk begrijpen. De klachten zijn: longproblemen, zoals eerder genoemd, astma, bronchitis, slijmproductie, bemoeilijkte ademhaling, pijn aan de voorkant van de schouder, pijn in de elleboog, zoals tenniselleboog, pijn in de onderarm, pijn in de duim. Huidproblemen, zoals acne, huidirritaties, eczeem en slechte wondgenezing.

De long-energie heeft ook haar psychische aspecten. Voor de acupuncturist is de long-energie verantwoordelijk voor het vermogen om naar anderen te kunnen luisteren, het kunnen leren en het vermogen om helder te kunnen denken.
Verdriet kan de long schaden en is ook een uiting van zwakte van de long. Het is niet voor niets dat de Oosterse geneeswijze de long "De zetel der sentimenten" noemt. Verdriet, smart en tranenvloed putten de longenergie uit. In chronische fase geeft dit een verlies van interesse in het leven. Dit zijn vaak de suïcide gevallen. De longenergie is gemakkelijk te zien bij de tiener. Bij een krachtige longenergie is het een stabiel persoon met krachtige eigenschappen en zit vol liefde en levensvreugde. Op het moment dat het echter uit is met de liefde dan kan dezelfde persoon veranderen in een verdrietig persoon, die echt loopt te snikken van verdriet. Een zee van tranenvloed en ze zien het niet meer zitten; het leven heeft geen zin meer. Omstanders (ouders) die snappen er geen snars van al die emoties om een vergane liefde. Dit zijn ook de tieners die last hebben van jeugdpuistjes. Voor de oplossing van dit probleem moet u nog even verder lezen.
Nu begrijpt u ook dat als iemand erg verdrietig is, suïcidale neigingen vertoont dat de acupuncturist via de longenergie te werk gaat. Frisse lucht, een vakantie aan zee, sport (de longen ontplooien) en vreugde kunnen de longenergie leegte weer doen verdwijnen.

Oorzaken van Longenergie aandoeningen
Zoals bij elke aantasting van uw energie is het belangrijk dat naar de oorzaak wordt gezocht. Voor de acupuncturist is het pas mogelijk om een patiënt te behandelen indien hij een inzicht heeft in het verloop van de ziekte en de oorzaak heeft gevonden. Ik zal het hier niet hebben over de gevolgen van het roken, want iedereen is allang op de hoogte van de schadelijke effecten van deze verslaving (alleen een analfabeet met ernstige gehoorstoornissen zou een aanvaardbaar excuus mogelijk kunnen verzinnen).

Luchtvervuiling is zeker een bron van negatieve energie voor de longen. Nu hoeft er bij u geen gevoel van onschuld op te komen, alsof het alleen de schuld is van de grote fabrieken en al die auto's, bussen en noem maar op. Het is de verantwoordelijkheid van ieder mens dat hij of zij al het mogelijke doet om de longenergie gezond te houden. Hier zijn enkele punten waar u op kunt letten of kunt bijdragen voor een gezonde longenergie.
1. Stoppen met roken. Natuurlijk zijn er verschillende manieren om te stoppen met deze verslaving. Het beste is om te voorkomen dat iemand anders ooit zal beginnen met deze slechte en ongezonde methode. Praat met uw kinderen, neefjes en nichtjes en vertel ze dat het helemaal niet stoer is om te roken. Vertel ze maar eerlijk hoe moeilijk u het heeft met deze slechte gewoonte. Als roker geef ik u het advies dat indien iemand een stap achteruit doet terwijl hij/zij met u praat, het inderdaad de stank van uw rokersadem is dat hem bedwelmt. Wees ook geen passieve roker en eis uw frisse lucht op. Op onze eilanden bestaat er een wet dat er in openbare gebouwen niet gerookt mag worden. Toch heb je wel altijd een roker die de lucht verziekt.
2. Laten we met z’n allen werken aan een schoner milieu en luchtvervuiling proberen te beperken tot het minimale. Welke instantie of serviceclub komt weer met een project om meer bomen op het eiland te planten? Probeer het gebruik van spuitbussen te beperken.
3. Let op de juiste voeding. Indien u merkt dat u niet tegen melk kunt omdat het slijm veroorzaakt moet u de inname van alle melk- en melkproducten direct stoppen. Geloof zeker niet wat u verteld wordt om extra melk in te nemen omdat uw botten anders verzwakken. Dit verhaal is allang achterhaald (in een volgend artikel zal ik meer vertellen over de mythe ‘melk en osteoporose’). Suiker is ook een product dat schadelijk is voor de longenergie. Tevens is het aan te raden om mosterd, pikant voedsel (peper) en te veel koude producten te vermijden.
4. Doe aan sport en beweging om de longen zoveel mogelijk te ontplooien. Yoga en ademhalingsoefeningen zijn ook goed voor de longenergie.


Behandeling van de long-energie

Allereerst naast een goede longspecialist kunt u gebruik maken van enkele eenvoudige huis-tuin-en-keuken middeltjes om de klachten te verzachten of te verhelpen. Acupunctuur is een natuurlijke methode waarbij gebruik gemaakt kan worden van de punten op de armen, borst en rug om het tekort of teveel aan energie weer in evenwicht te brengen. Het is belangrijk dat de acupunctuur goed gedaan wordt bij klachten van de longenergie. Het prikken van verkeerde punten of het te diep prikken van bepaalde punten kan andere –ernstige- klachten veroorzaken. Zoals al eerder genoemd, zijn vreugde, sport (lichaamsbeweging ter ontplooiing en stimulering van de longen) en gezonde voeding belangrijke vereisten.

 

De Longmeridiaan (Shou Tai Yin) heeft 11 punten

De longmeridiaan is de ontvanger van zuivere energie. Het is de verbinding  vise-versa tussen ons binnenste met alles in de buitenwereld. Deze meridiaan helpt ons anderen te zien en waarderen. De long heeft ook betrekking op het begin van het zelfstandige leven, het incarnaren van de ziel. De longmeridaan behoort samen met de dikkedarmmeridaan tot het metaalelement, werkt psychisch vooral op medeleven en de gevolgen van verdriet.  De meridiaan heeft een relatie  met de long, de huid, de neus, de veneuze bloedomloop,  lokale congestie(stuwingen, zwellingen) overal in het lichaam, het plassen, dikkedarm (het metaalelement), de energiebeweging naar beneden, spirituele gestalte, droogte, het basale opnemen en loslaten samen met de dikkedarm,  witte huidskleur, herfst, samentrekkend, zontijd 03.00-05.00 uur.

Longmeridaan,  anatomie volgens de klassieke chinese acupunctuur. De meridiaan zit aan beide zijden van het lichaam.
Belangrijkste punten: Long1, 5, 7, 9,11.

long 11 zit bij de nagelhoek van de duimnagel aan de kant van de wijsvinger.
De onderarm van polsplooi tot elleboogplooi is opgedeeld in 12 gelijke delen (cun). De bovenarm van elleboogplooi tot oksel is opgedeeld in 9 gelijke delen (cun).
De puntafstand vanaf polsplooi:
long 8=1 cun
long 7=11/2 cun
long 6= 7cun

De puntafstand vanaf okselplooi:
long 3= 3 cun
long 4= 4 cun

Long1 en Long2 : Hoest, slijmvorming, schouderklachten, nekklachten.

 • font mu punt, gevoelig bij longpathologie, behandeling samen met BL 13
 • ontmoetingsplaats met Tai Yin
lokalisatie: Onder het acromiale uiteinde van de clavicula. 1 cun onder LU 2, 6 cun lateraal van CV 20 (Conception Vessel = Ren Mai). Ter plekke is een pols voelbaar.
Actie
 1. stopt rebellerend LU QI - samen met LU 7
 2. Beweegt Qi en Xue in de borst - pijn en vol gevoel in de borst
 3. stimuleert de dalende beweging van de long
 4. Wordt gebruikt in een later stadium van PE - invasie
 5. Brengt emoties naar buiten - test- en behandelpunt voor depressies

Long 5: Hoest, kriebelhoest, elleboog, borstklachten.

 • He/Sea punt
 • Sedatie punt
 • water punt
lokalisatie: In de elleboogplooi. Aan de radiale zijde van de M. biceps brachii. Bij lokalisatie elleboog in lichte flexie brengen.
Actie
 1. klaart long hitte -> bij interne pathologie bij een exces door slijm of hitte in de long. (pathologie op QI niveau van de 4 radicalen)
 2. stimuleert de dalende funcite van long QI
 3. verdrijft slijm uit de long

Long 7: astma, congestie door opstijgende energie, hoofdpijn, migraine, longziekten, rugklachten, middenrif kramp

 • Luo/connecting punt
 • Openingspunt Ren Mai
lokalisatie: 1,5 cun boven de polsplooi, in een klein groefje superior van de processus styloideus van de radius.
Actie
 1. stimuleert dalende en spreidende functie van LU - Qi - alle types hoest en acuut astma
 2. Laat Wei Qi circuleren en verwijdert P.E. - opent de poriën waardoor transpiratie mogelijk wordt
 3. verwijdert wind - koude en wind - hitte
 4. Ondersteunt de blaas en opent de waterwegen : P.E. obstructie in de dalende functie van de long bij exces waardoor oedeem en urierententie ontstaat
 5. communicatie met LI Yuan / source punt : bij LU - Qi Xu (=leegte) raakt de defaectie verstoord. De obstipatie is van het Xu - type (met name bij ouderen)
 6. brengt emotionele problemen van de long naar buiten
 7. laat long Qi stromen


Long 9: Longzwakte, bloedvaten, borstzwakte, stuwingen, middenrif.

 • Yuan/source punt
 • Shu/stream punt
 • aarde punt
 • tonificatie punt
 • reüniepunt van de arteriën en venen: bij een slechte bloedcirculatie, winterhanden, spataderen, koude handen en voeten
lokalisatie: In een depressie aan het radiale einde van de polsplooi, lateraal van de polssitus
Actie
 1. lost slijm op: chronische hoest met geel kleverig sputum
 2. toniseert long - qi en long Yin: m.n. bij XU (=leegte) en interne pathologie
 3. ondersteunt de bloedcirculatie: Indirecte stimulatie van hart - qi en beïnvloedt de pols Xue in de borst. Symptonen: dyspnoe d'effort, vermindert gehoor, palpitaties
 4. sedeert LU - hitte en LV - hitte: vaak wordt dan ook LU 7 geprikt


Long 10: Ademnood, astma, psychische problemen, maakt de keel vrij. 

Long 11: Keelonsteking (laten bloeden), maakt de keel vrij, psychische problemen.

 • Jing/well punt
lokalisatie: Op de radiale zijde van de duim, ca. 1 fen posterior van de nagelhoek
Actie
 1. verdrijft wind: interne en externe wind
 2. stimuleert dalende en spreidende functie van long qi
 3. verzorgt de keel: acute keelpijn door invasie van wind - hitte
 4. opent de openingen
 5. herstelt het bewustzijn

 

 

 

 

 

Homepagina Sangha Reiki