kruiden index

a

 

Alant

 

Latijnse naam : Inula helenium
Gebruikt deel : wortel

Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Stomen/Inhalleren

    Beschrijving :
  • Een half-vaste of viscose, donkergele of bruine vloeistof met een droge, zachte, houtachtige, honingachtige geur ; bevat vaak kristallen.
    Mengt goed met cananga, kaneel, cisteroos, lavendel, mimosa, wierook, bleke lis,tuberoos, viooltje, cederhout, patchouli, sandelhout, cipres, bergamot en oriëntaalse geuren.
  • Alant wordt ook wel `Valse Arnica` genoemd omdat de bloemhoofdjes van dit gewas veel op die van de Arnica lijken.
  • De vlezige wortelstokken bevatten in de herfst veel etherische olie en een weinig Azuleen. Vermoedelijk komt de plant uit Centraal-Azië en is via Zuid-Europa in onze streken gekomen. De soortnaam 'helenium' is afgeleid van Helena. De legende vertelt dat de plant ontsproot aan de tranen van Helena, de vrouw van Menelaos, wier schaking door Paris de oorzaak was van de Trojaanse Oorlog. De geslachtsnaam 'Inula' is waarschijnlijk een verbastering van eveneens Helena. Alant wordt nu al sedert eeuwen gekweekt als geneeskrachtig kruid en als keukenplant.
  • De olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van gedroogde wortels en wortelstokken. Het is een goed middel bij ademhalingsproblemen. Wordt veel in de cosmetische industrie gebruikt en ook als smaakstof in dranken en toetjes.


Alant wordt o.a. gebruikt bij : (gal)blaas problemen, astma, chronische bronchitis, kinkhoest, huid aandoeningen, worminfecties, schimmelinfecties, sommige vormen van tuberculose. Alant stimuleert urine-afscheiding, spijsvertering, slijm-afscheiding. Is antiseptisch, bloeddruk verlagend en krampstillend. Kan extreme allergische huidreacties veroorzaken echter ook onderdrukken, daarom is voorzichtigheid geboden.

Enige toepassingen:

  • bij huidschilfering; meng 10 druppels Alant met een halve eetlepel Olijfolie en voeg dit toe aan warm bad en baad 15-20 min. Dagelijks of naar behoefte herhalen.
  • bij tandvleesontsteking; meng 3 druppels Alant met een glas lauwwarm water en gorgel 3-4 per dag
  • bij geïrriteerde huid; meng 5-10 druppels Alant in een eetlepel St. Janskruid olie en wrijf hiermee de geïrriteerde plaatsen in.
  • bij huidaandoeningen, huidziekten; meng 10 druppels Alant met een glas gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee dagelijks de huid af.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Psychisch :
Alantwijn of bier geeft verlichting bij mensen met een zwakke maag. De olie heeft een liefdevolle, versterkende en verzorgende kracht die verzachtend werkt.

Psychologisch :
Het Alanttype heeft angst voor het leven en de omgeving waarin hij leeft. Hij moet zich richten op de goede eigenschappen en de vriendelijkheid van zijn medemensen en zich omringen met dingen die hij mooi of aangenaam vindt. Op die manier wordt de sfeer in huis bevordert zodat hij zelf harmonie en vrede creëert.

Spiritueel :
In de gewone aromatherapie wordt deze olie betrekkelijk weinig toegepast, aangezien ze een stuk later dan veel oliën in het repertoire is opgenomen. De prachtige groene keur wijst onmiddellijk op een affiniteit met de hartchacra. De olie maakt mensen sterker, helpt de verlegenen en degenen die het moeilijk vinden liefde te voelen en te uiten. Het is een belangrijke olie voor iemand die bang is zijn bekwaampheden en zijn gaven te benutten of die er niet kan toe komen de schoonheid van zijn ware innerlijk te laten uitstralen. De olie kan worden ingeademd, als massage-olie of badolie gebruikt worden of rechtstreeks op de hartchacra worden aangebracht.

Anijs

Latijnse naam : Pimpinella Anisum
Gebruikt deel : vrucht

Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

    Beschrijving :
  • Een lichtgele vloeistof met een warme, pittige, specerijachtige, zeer zoete, dropachtige geur.
  • Mengt goed met roos, lavendel, sinaasappel, den en met olien van specerijen ; heeft bovendien uitstekende camouflerende eigenschappen.
  • Deze oude cultuurplant is oorspronkelijk inheems in het Middellandse zeegebied, Griekenland en Egypte. Wordt heden op grote schaal geteeld in China en India, kleinere verbouw in Spanje, Mexico en Rusland. Als geneeskrachtig kruid is het al vele eeuwen bekend. De Romeinen kauwden 's ochtends op Anijs voor een frisse adem, waarna ze de mond schoonspoelden met wijn. Ook smeerden ze Anijsextract op het gezicht om er jonger uit te zien. Baby's met epilepsie werden met verse Anijs ingesmeerd. De plant kwam in de 14e eeuw naar West-Europa, waar hij vanaf de 16e eeuw algemeen in tuinen werd gekweekt. De etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de zaden. Het is een kleurloze olie met een zoete pittige geur en antibiotische kwaliteiten.

Anijs werkt krampverlichtend, pijnstillend, slijmoplossend en hoestkalmerend. Anijs olie wordt veel gebruikt in hoestdranken, voor het bereiden van likeur (Steranijs) en voor vele zoetwaren. De beschuit met muisjes is in Nederland een bekend gebruik bij de viering van een geboorte, In Turkije wordt de populaire alcoholische drank ``Raki``, gemaakt van het zaad. Gebak en brood worden door Anijs lichter verteerbaar.

Anijs kan o.a. worden gebruikt bij; gebrek aan eetlust, oprispingen, hik, nerveuze spijsverterings-stoornissen, slijmvliesontsteking, kolieken, pijnlijke menstruatie, buikkramp, maagkrampen, aërophagie, winderigheid, duizeligheid, nerveuze misselijkheid, hoesten (kriebelhoest) en slijmvorming. Bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding, stimuleert het zenuwstelsel en versterkt het hartvatensysteem. Anijs is een licht afrodisiacum. Kan huidirritatie veroorzaken, daarom niet toepassen bij een ontstoken huid. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving.

Een paar toepassingen van Anijs:

  • bij astma; 3 druppels Anijs,
    3 druppels Lavendel en
    4 druppels Rozemarijn in een schaaltje heet water doen
    hiermee dagelijks naar behoefte dampen.
  • bij buik- en darmkrampen; 5 druppels Anijs mengen met een eetlepel basis olie. Met dit mengsel de buik en maag zachtjes masseren
  • bij buikpijn; 5 druppels Anijs,
    5 druppels Pepermunt,
    5 druppels Basilicum en 1
    0 druppels Venkel mengen met 50 ml. basis olie.
    Met dit mengsel de buik naar behoefte masseren.
  • bij huid reinigen; 10 druppels Anijs mengen in een glas gekookt, afgekoeld water en hiermee de huid afspoelen. Dit maakt de huid schoon en blank.
  • bij nachtmerries; 1 druppel Anijs op het hoofdkussen verdrijft nachtmerries.
  • verdampen; 8 druppels Anijs in de aromalamp geven een gevoel van geborgenheid, rust en vreugde. Werken heilzaam bij een depressief gevoel.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie :
Baby's kinderen en zwangere vrouwen

Psychisch :
Anijsolie heeft een beschermende, reinigende werking die negatieve invloeden in huis verdrijft. Deze essence laat klaar denken en heeft een opwekkende invloed. Anijs maakt tevens optimistisch en energiek en is een licht afrodisiacum.

Psychologisch :
Het Anijstype heeft moeite zich veilig te voelen in het leven. Het liefst van al zou hij alles van te voren willen weten en plannen. Hij heeft een langzaam temperament en wil alles eerst besnuffelen alvorens hij het opneemt in het leven. Hij zoekt zijn leven lang naar geborgenheid en de veiligheid uit de moederschoot.

 

 

Homepagina Sangha Reiki