KRUIDEN INDEX

E

Engelwortel

Latijnse naam : Angelica Archangelica
Gebruikt deel : wortel
Normaal Gebruik :

  • Massage
  • Inname
  • Stomen/Inhalleren
Beschrijving :
  • Een kleurloze of lichtgele olie, die naarmate zij ouder wordt, geelbruin verkleurt, met een kruidige, aardachtige basisnoot
  • Mengt goed met patchouli, mekkabalsem, costus, scharlei, eikenmos, vetiver en citrusolien
  • De Engelwortel, een grote, harige plant met varenachtige bladeren en witte bloemen, is inheems in het hoge noorden, oa. IJsland, Groenland, Siberie en Scandinavie. In de middeleeuwen werd ze in kloostertuinen gekweekt. De legende vertelt dat deze plant door een engel werd geopenbaard als geneesmiddel van de pest, vandaar ook de naam. De wortels bevatten een hoog gehalte aan vluchtige olieen, 100 kilo leveren 320 gr. olie. Deze wordt gewonnen door stoomdestillatie van de wortels, heeft een zeer aromatische peperachtige geur en is sterk antiseptisch. Er wordt ook een etherische olie uit de vruchten en zaden gewonnen, deze is kleurloos met een frisse kruidige geur.
  • Engelwortel geeft zelfvertrouwen, kracht en zet een mens met beide voeten op de grond. Het is een tonicum voor de zenuwen en verloren energie wordt weer opgebouwd. Wordt als geurstof in cosmetische producten en als smaakstof in levensmiddelen en alcoholische dranken, o.a. magenbitter gebruikt.

Gebruik Engelwortel o.a. bij; verstopte huid, psoriasis, artritis, jicht, reuma, oedeem, bronchitis, hoesten, verkoudheid, bloedarmoede, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, verstopping, aambeien, hartkloppingen, slecht slapen en geelzucht. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij diabetes. Engelwortel is goed te combineren met, Citroen, Den en Eucalyptus.

Enige toepassingen van Engelwortel:

  • bij griep meng 10 druppels Engelwortel,
    20 druppels Eucalyptus en
    20 druppels Rozemarijn.

Van dit mengsel 5-8 druppels in een schaaltje heet water doen en naar behoefte inhaleren.

  • bij verkoudheid, vastzittende hoest; meng 5 druppels Engelwortel in een schaaltje heet water damp 3x dagelijks.
  • bij uitputting, stress; meng 2 druppels Engelwortel,
    5 druppels Salie,
    7 druppels Bergamot,
    3 druppels Lavendel en
    5 druppels Ceder met 50 ml. Jojoba- of Avocado-olie.
    Hiermee 2-3 per week, de buik 5 min. masseren
  • als massage-olie die het zelfvertrouwen sterkt;
    5 druppels Engelwortel en
    5 druppels Roos mengen in 50 ml. basis olie.
    Met dit mengsel dagelijks buik en voeten masseren.
  • verdampen: 6 druppels Engelwortel op de aromalamp werken opbouwend en stabiliserend en zijn behulpzaam bij het nemen van beslissingen.

De meeste etherische olien kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie :
fototoxisch
niet gebruiken bij zwangerschap en diabetes

Psychisch :
Engelwortelessence heeft een patriarchale werking. Deze olie maakt bewust van eigen denken en kunnen. Voor kinderen heeft engelwortel een beschermende invloed. De essence hoort bij mensen die carriere willen maken en een verantwoordelijke functie willen bereiken in de maatschappij.

Psychologisch :
Het engelworteltype heeft een eigen visie op de wereld ontwikkeld die bij hem onwrikbaar blijft.

Hij kan koppig blijven stilstaan bij verouderde denkbeelden die hij ziet als de eeuwige waarheid. Alles wat daarbuiten valt, wordt kritisch en geringschattend bekeken. Deze mens is iemand die onafhankelijk kan denken, verantwoordelijkheidsgevoel heeft en volhardend is in werk en geloof. Dat zijn kwaliteiten. Hij moet echter leren inzien dat anderen iook gelijk kunnen hebben en weten hoe hij dat geloof, organisatietalent en verantwoordelijkheidsgevoel op een diplomatische manier moet gebruiken. Hij voelt zich vaak onbegrepen en miskend waardoor hij een wantrouwige en kritische houding kan aannemen. Als hij begrijpt dat anderen hem blijven waarderen wanneer hij ook ruimte laat voor hun ideeën, dan zal hij tevreden zijn met zijn eigen plekje in de maatschappij.

Spiritueel :
Zoals de nam al aangeeft, helpt deze olie de gebruiker zich open te stellen voor energien van engelen. Voor sommige mensen kunnen dat reële contacten met engelen betekenen, visioenen van engelen of boodschappen afkomstig van engelen ; het kan ook zijn dat men zonder daadwerkelijk iets te zien of te horen, sterk de indruk heeft dat er een goedgezinde energie aanwezig is. Voor anderen kan het betekenen dat ze beter afgestemd zijn op hun hogere zelf. In kruidenboeken uit de middeleeuwen en de renaissance vindt men de plant vaak aangeduid als artsengelenkruid, engelenkruid of ook soms wel als het kruid van de heilige geest. In studieboeken kun je soms lezen dat deze namen een verwijzing waren naar de haast miraculeuze geneeskracht van de plant op lichamelijk niveau ; dat heeft men vooral kunnen vaststellen tijdens de pestepidemieen die Europa herhaaldelijk hebben geteisterd. Deze geneeskrachtige eigenschappen zijn zeer reeel ; we kunnen er zowel in de spirituele als in de traditionele aromatherapie een beroep op doen. Overigens acht ik het niet aannemelijk dat die middeleeuwse schrijvers onbekend water met de spirituele eigenschappen van de plant.

De olie wordt meestal gewonnen uit wortels (er bestaat een variante uit de zaden en heeft, zoals het geval is met de meeste olieen afkomstig van een wortel, sterk aardende eigenschappen. Mocht dit laatste in tegenspraak lijken met wat er hiervoor over deze plant is gezegd, dan moet je eens denken aan hoe noodzakelijk het voor zieners, mediums, en spirituele zoekers is met beide benen op de grond te blijven, willen ze in de maatschappij kunnen blijven functioneren.
De plant maakt ons de noodzaak hiertoe door haar groeiwijze op een welspreknde manier duidelijk. Onder de grond vormt ze sterke, stevige wortels, boven de grond schijnt ze omhoog te streven, hemelwaarts : de sterke stengels verheffen zich tot twee meter boven de grond en zijn bezet met massa's bloemen van een delicate groenachtig-witte kleur, zo etherisch in hun voorkomen dat ze haast onwerkelijk lijken.
Zijn geur is, hoewel enigszins overweldigend als je aan het flesje ruikt, zacht en aangenaam als hij verdund of in heel kleine hoeveelheden wordt gebruikt. Gebruik hem als je oprecht met het engelenrijk in contact wil treden of als je dichter bij je eigen engelennatuur wilt komen, en gebruik hem spaarzaam.

 

Eucalyptus Globulus


Latijnse naam : Eucalyptus Globulus

Gebruikt deel : blad

Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

Beschrijving :

een kleurloze, dunne vloeistof die geel wordt tijdens het rijpen, met een enigszins harsachtige, kamferachtige geur en een houtachtige, zoete ondertoon

Mengt goed met tijm, rozemarijn, lavendel, marjolein, den, ceder en citroen

De Eucalyptus globulus is een tot 90 mtr. hoge, groenblijvende boom, inheems in Tasmanië en Australië, thans gecultiveerd in Spanje, Portugal, Brazilië, Californië, Rusland en China. De jonge bomen hebben blauw-groene ovale bladeren. De oudere bomen hebben smalle geelgroene bladeren, crèmekleurige bloemen en een gladde grijze schors, vaak bedekt met een wit poeder. In Australië wordt deze Eucalyptus gebruikt bij de behandeling van problemen aan de luchtwegen en bij aandoeningen met koorts zoals, malaria, tyfus, cholera etc. en wordt daarom ook wel Koortsboom genoemd.
In Spanje wordt het hout als timmerhout gebruikt. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de, verse of gedeeltelijk gedroogde, twijgen met bladeren. Het is een kleurloze tot lichtgele olie met een enigzins scherpe, kamfer-achtige geur. Wordt veel gebruikt in de farmaceutische industrie voor de fabricage van hoestsiropen, smeersels etc. Wilt u informatie over andere Eucalyptussoorten klik hier.

Blauwgom Eucalyptus wordt o.a. gebruikt bij: blaren, brandwonden, huidinfecties, insectensteken/beten, astma, bronchitis, catarre, keelpijn, keelinfecties, sinusitis, artritis, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, cystitis, leukorroe, griep, koorts, waterpokken, gordelroos, verkoudheid, infectieziekten bijv. mazelen, hoofdpijn, zenuwpijn. Blauwgom Eucalyptus niet samen gebruiken met homeopatische geneesmiddelen.

  • Hieronder een paar voorbeelden van Blauwgom Eucalyptus:
    bij blaren, brandwonden, snijwonden; doe 3 druppels Blauwgom
  • Eucalyptus op een vochtig watje en leg dit op de wonden/zweren.
    bij keelpijn, catarre; meng 6 druppels Blauwgom Eucalyptus in een glas gekookt, afgekoeld water en gorgel hiermee 2x dagelijks.
  • bij artritis, verstuikingen; meng 3-5 druppels Blauwgom Eucalyptus met een eetlepel basis olie en masseer hiermee dagelijks de pijnlijke plekken.

  • bij verkoudheid, griep, keelpijn; 5-8 druppels Blauwgom Eucalyptus in een schaaltje heet water doen en hiermee dagelijks dampen.
    verdampen; 6-10 druppels Blauwgom Eucalyptus in de aromalamp verdrijven lastige insecten.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie :
heel voorzichtig bij inwendig gebruik
onverenigbaar met producten op basis van jodium
het inhaleren van eucalyptuspreparaten kan bij astma-patienten een aanval uitlokken
baby's

Psychisch :
Eucalyptusolie heeft een zuiverende en genezende werking. Deze essence werkt vooral bij mensen die concentratiestoornissen hebben of die totaal fisiek en geestelijk uitgeput en verzwakt zijn. Verdamp deze olie in ziekenkamers of bij mensen die te kampen hebben met ademnood. De olie beschermt tegelijkertijd tegen negatieve gedachten.

Psychologisch :
Het Eucalyptustype voelt zich onderdrukt en belegerd. Zijn woede en angst worden met moeite in toom gehouden. Er is tevens een verlangen aanwezig om zijn eigen zin door te drijven. Omdat hij niet op kan tegen de autoritaire omgeving waarin hij leeft, gaat hij wrokkige gedachten koesteren waardoor hij nog meer geisoleerd raakt. Hij moet leren zijn gevoelens en gedachten op een evenwichtige manier te uiten zodat er uiteindelijk naar hem geluisterd wordt en zijn verlangens erkenning krijgen. Alleen op deze wijze zal hij kunnen genezen van chronische ziekten die zijn lichaam teisteren.

fysisch:

Fysisch gezien is eucalyptus een sterk antisepticum met een zuiverende werking. Verdampt of verstoven in de kamer van een zieke zuivert hij de atmosfeer en bevordert hij de genezing; als er een besmettelijke ziekte heerst, kan hij in het hele huis worden gebruikt om verspreiding van de infectie te voorkomen.

Op het subtiele niveau kan hij op dezelfde manier worden gebruikt voor de reiniging van plaatsen waar conflicten hebben plaatsgevonden, zoals ruzies en twistgesprekken of als er daadwerkelijk gevochten is, dus in het algemeen voor elke plaats waar negatieve energieën voelbaar zijn.

 

 

Homepagina Sangha Reiki