KRUIDEN INDEX

G

Geranium

Latijnse naam : Pelargoneum Graveolens/Roseum
Gebruikt deel : blad
Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

Beschrijving :

  • de Bourbon-geraniumolie is een groenige,olijfkleurige vloeistof met een groene, roosachtige, zoete, muntachtige geur. De Bourbon-geraniumolie wordt over het algemeen gebruikt voor parfumering.
  • Mengt goed met lavendel, patchouli, kruidnagel, roos, sandelhout, jasmijn, jeneverbes, neroli, bergamot en andere citrusolieen
  • De Geranium is vooral bekend als tuin- en kamerplant. Er bestaan meer dan 700 variëteiten maar er worden slechts 7 gebruikt voor de productie van essentiële oliën. De meest verfijnde geur komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Reunion, een eiland in de Indische Oceaan, dat ongeveer de helft van de wereldproductie voor zijn rekening neemt. Andere belangrijke producenten zijn Algerije, Egypte en Rusland. De Roosgeranium, Pelargonium roseum, wordt vooral in Egypte gecultiveerd.
  • De olie wordt verkregen door waterdamp distillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. De geelgroene tot bruine olie heeft een krachtige geur en is een waardevolle aanvulling bij vele therapeuthische niet aantrekkelijk geurende oliën. Hij werkt anti-depressief, adstringerend en ontstekingswerend, bovendien wondgenezend en schimmelwerend. Is antiseptisch, bloedstelpend en pijnstillend (voor psychische en lichamelijke pijnen). Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en wordt daarom gebruikt om het premenstrueel syndroom en menopauzeklachten te behandelen.
  • De olie is goed te mengen met o.a. Basilicum, Citrus-oliën, Lavendel en Roos.

Gebruik

  • Geranium o.a. bij; brandwonden, ringworm, gordelroos, couperose, blauwe plekken, jeugdpuistjes, littekens, eczeem, oedeem, winter handen- en voeten, koortsuitslag, hartbeklemming, keelpijn, tonsillitis, angina, oorpijn, diarree, maag- en darmklachten, slijmvlies ontstekingen, gezwollen borsten, sinaasappelhuid, menopauze, baarmoederbloedingen, premenstruale spanningen, onzuivere huid, zenuwpijnen, nervositeit, onvruchtbaarheid, aangezichtspijn, stress en vermoeidheid.
  • Geranium werkt bloedsuikergehalte verlagend en ontwaterend, bovendien is het een goede muggenverdrijver en kan de olie gebruikt worden bij de bestrijding van luizen.

    Enige toepassingen van Geranium:
  • bij lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens; 2 druppels Geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.
  • bij littekens; meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel Tarwekiem-olie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
  • bij zonne-allergie; meng 2 druppels Geranium,
    6 druppels Salie en
    6 druppels Pepermunt met 100 ml. Calendula-olie.
    Meermaals per dag insmeren.

  • bij premenstrueel syndroom; meng 5 druppels Geranium, 3 druppels Scharlei en 2 druppels Roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe. Baad 20 minuten
  • als ontspannend avondbad, meng 2 druppels Geranium,
    4 druppels Lavendel en
    5 druppels Bergamot met een theelepel honing of een beetje melk
    voeg dit mengsel aan het badwater toe.
  • als parfum, meng 10 druppels Geranium,
    10 druppels Bergamot en
    10 druppels Patchouli met 10 ml. Jojoba-olie.
    Deze parfum heeft een bloemige zoete geur, is huidvriendelijk en blijft lang geuren.
  • verdampen 2 druppels Geranium,
    6 druppels Ceder en
    2 druppels Citroen in de aromalamp brengen je terug bij jezelf als emoties wat teveel worden.
  • verdampen 6 druppels Geranium in de aromalamp verdrijven nare geurtjes en helpen bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress. De olie verlaagt de ozonwaarde in de kamer en geeft zo innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Bij een depressieve stemming 8-10 druppels verdampen.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie :
Bij gevoelige personen kan er huiduitslag voorkomen

Psychisch :
Geraniumessence heeft een genezende en rustgevende werking waarin men gelijkmoedigheid en evenwicht kan terugvinden. Deze olie werkt ontspannend en opwekkend bij mensen die geestelijk uitgeput zijn of een zwakke constitutie hebben. Deze olie beschermt ook tegen vijandige of negatieve invloeden en trekt vriendelijkheid aan.

Psychologisch :
Het Geraniumtype heeft lange tijd emotioneel onder druk gestaan. Zijn zenuwen zijn tot het uiterste gespannen en moeten dus tot rust komen. Hij moet zijn denken stilleggen zodat hij zijn innerlijke rust kan teruvinden.

 

Gember

  • Latijnse naam : Zingiber Officinalis
    Gebruikt deel : wortelstok

    Normaal Gebruik :
  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

    Beschrijving :
    een lichtgele, amberkleurige of groenachtige vloeistof met een warme, enigszins groene, frisse, houtachtige, kruidige geur.

    Mengt goed met sandelhout, vetiver, patchouli, wierook, rozenhout, cederhout, koriander, roos, citroen, neroli, sinaasappel en andere citrusolieen.

    Gember is de toebereide wortelstok van enige planten en wel de Alpinia galanga uit China en de Zingiber officinalis uit Zuid-India. De kleinste éénjarige wortelstokken leveren de beste Gember, die `stemginger` genoemd wordt.

De geheel of gedeeltelijk geschilde wortelstokken worden in water geweekt en gekookt; hierna laat men ze in China gisten, kookt ze nog eens, dompelt ze in gesmolten suiker en verpakt de `natte gember` dan in de bekende vaten en potten. Verse Gember wordt in China gebruikt voor de behandeling van veel aandoeningen o.a. reuma, malaria en verkoudheid. Wordt de geschilde wortelstok in kalkwater gewassen, gezwaveld en in de zon gedroogd, dan verkrijgt men de `droge gember`, die o.a. in gemberbier wordt toegepast. Hoewel Gember al vele duizenden jaren gebruikt wordt is de werkelijke oorsprong niet bekend. Griekse bakkers verwerkten al 2800 jaar voor Christus Gember in hun brood, een Gemberbrood schenken was toen een gebaar van respect. In de middeleeuwen was Gember net zo waardevol als Zwarte Peper, het werd o.a. gebruikt als kalmerend middel bij maagstoornissen.

De etherische olie wordt gedistilleerd uit de gedroogde wortelstok van de Zingiber officinalis, is lichtgeel tot groenachtig van kleur en heeft een milde aromatische geur. Gember werkt verwarmend en versterkt afrodiserende mengsels. Ook als geurstof in cosmetica en als smaakstof in levensmiddelen.

Gebruik Gember o.a. bij; artritis, vermoeidheid, spierpijn, reumatische aandoeningen, verstuikingen, verrekkingen, slechte bloedsomloop, slijmvliesontsteking, sinusitis, heesheid, keelpijn, krampen, indigestie, flatulentie, misselijkheid, reisziekte, koorts, infectieziekten, griep, verkoudheid, geestelijke uitputting. Gember laat zich uitstekend combineren met Ylang Ylang, Rozenhout, Sandelhout en Geranium.

Hier enige toepassingen van Gember:

  • bij stijve spieren in het koude jaargetijde; meng 5 druppels Gember,
  • 2 druppels Bay St. Thomas,
  • 5 druppels Palmarosa,
  • 4 druppels Geranium en
  • 4 druppels Rozenhout met
  • 20 ml. Sesam-olie. Met dit mengsel de stijve spieren regelmatig masseren.
  • bij keelontsteking, heesheid; meng 6 druppels Gember in een glas gekookt, afgekoeld water en gorgel hiermee 2x per dag.
  • als verwarmend bad; 3 druppels Gember,
  • 3 druppels Rozemarijn en
  • 4 druppels Zwarte Peper
  • mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 20 minuten baden.
  • bij griep, verkoudheid; 10-15 druppels Gember mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 - 20 minuten baden. Dit bad versterkt de afweer.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra indicatie :
Licht fototoxisch

Psychisch :
Gemberolie stimuleert de verbeelding en is daarom bij uitstek de essence van kunstenaars of mensen die moeite hebben vorm te geven aan hun leven of hun eigen mogelijkheden niet zien. Het is tevens een licht afrodisiacum.

Psychologisch :
Het Gembertype weigert oude idealen en ideen op te geven omdat hij bang is van het heden. Hij wijst het tegenwoordige af en daarom ook de mogelijkheden die erin verborgen liggen.Hij moet leren de lessen uit het verleden toe te passen in het heden. Hij moet zijn eigeen schat aan kwaliteiten en bekwaamheden opgraven en kunstzinnig trachten vorm te geven.


 

Groene Mandarijn

Latijnse naam :Citrus Reticulata
Gebruikt deel : schil
Normaal Gebruik :
  • Bad
  • Inname
  • Verstuiven

    Beschrijving :
  • een geeloranje, dunne vloeistof met een blauwviolette zweem, heeft een intensieve, zoete, bijna bloemige citrusgeur
    Aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen en als synergetische combinatie met andere citrusolien
  • Mengt goed met andere citrusolien, vooral neroli en met olien van specerijen zoals nootmuskaat, kaneel en kruidnagel
  • Oorspronkelijk afkomstig uit China, wordt de Mandarijnboom nu vooral gecultiveerd rondom de Middellandse Zee en in Brazilië. In Florida, Texas en Californië wordt een Amerikaanse variëteit van de Oost-Aziatische mandarijn gebruikt, de Tangor. De vruchten werden traditioneel cadeau gegeven aan de Chinese Mandarijnen, hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong.
  • Mandarijn-olie wordt door kinderen zeer gewaardeerd en wordt daarom ook vaak gebruikt in verzorgende producten voor kinderen. Het is de ideale olie voor aanstaande moeders, baby`s en kinderen. Werkt algemeen kalmerend op de spijsvertering en is zuiverend voor de huid. De olie wordt geperst uit het buitenste gedeelte van de schil van de rijpe vrucht, is geel-oranje van kleur, met een blauwige zweem, bevat veel vitaminen en heeft een zeer frisse geur. Mandarijn brengt een speelse creativiteit naar boven zodat problemen niet meer zo zwaar vallen en de kleine dingen weer aandacht krijgen. Het is een zonnige, vrolijke en warme olie die het kind in de volwassen mens voedt. Bij een depressieve stemming zorgen 10 druppels in de aromalamp voor een zonnige sfeer.
  • Mandarijn heeft veel aangename eigenschappen en o.a. gebruikt worden bij: maagpijn, nerveuze hoest, slecht en onrustig slapen, slecht eten, nervositeit vooral bij kinderen, vermoeide huid, rimpels, bedplassen, cellulite, stress, angst, verdriet, depressiviteit. Mandarijn als antisepticum en sedativum. Stimuleert lymfestelsel en spijsvertering bij oudere mensen.

Enige toepassingen van Mandarijn:

  • bij rimpels en een vermoeide huid; meng 4 druppels Mandarijn in een eetlepel Amandel- of Tarwekiem olie en breng dit `s avonds voor het naar bed gaan op het gezicht aan.
  • bij slapeloosheid; meng 5 ml. Mandarijn met 5 druppels Roos. Sprenkel een paar druppels voor het slapen gaan op het hoofdkussen en je slaapt als een Roos.
  • bij slecht slapende baby`s; 1 à 2 druppels Mandarijn op het hoofdkussen sprenkelen of 6 druppels op een aromasteentje in de babykamer verdampen.
  • bij slecht slapende kinderen; 3 druppels Mandarijn op het hoofdkussen sprenkelen of 6 druppels in de aromalamp verdampen.
  • verdampen: 4 druppels Mandarijn en 6 druppels Cypres in een aromalamp zorgen voor een goede, gezellige sfeer.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie
uitwendig gebruik
fotosensibiliserend

Spiritueel :
Mandarijn bezit veel eigenschappen die we ook bij de andere citrusolieën zien, zowel op het fysieke als het subtiele niveau, maar dan in een meer verfijnde en delicate vorm. In zijn delicate geur is een aankondiging van geluk te bespeuren, speciaal voor kinderen en voor het kind dat in elk van ons huist.

Hij helpt ons met dat innerlijk kind in contact te komen. In zijn hoogste frequenties belichaamd mandarijn de energie van het Christuskind.

 

Grove Den

Latijnse naam : Pinus Sylvestris
Gebruikt deel : tak + blad
Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

    Beschrijving :
  • een kleurloze of lichtgele, dunne vloeistof met een sterke, droge, balsemachtige, terpentijnachtige geur.
  • Mengt goed met ceder, rozemarijn, thea-tree, salie, lavendel, jeneverbes, citroen, niaouli, eucaliptus en marjolein.
  • De Grove Den of Pijnboom komt in veel variëteiten over de hele wereld voor. Het is een tot 40 mtr. hoge, groenblijvende boom, met rood-bruine schors, lange donkergroene naalden en puntige kegels. De Indianen gebruikten Dennetakken om hun `matrassen` mee te vullen om zo insecten en ander ongedierte te weren. Pinus sylvestris groeit voornamelijk in Europa en de voormalige Sovjet landen.

De belangrijkste distillatiecentra zijn Oostenrijk en het tegenwoordige GOS. De etherische olie wordt gewonnen door droge distillatie van de takken met naalden. Het is een kleurloze olie met een sterke geur die aan een balsem doet denken. De olie is sterk antiseptisch en verhindert de verspreiding van besmettelijke ziekten. Helpt goed bij aandoeningen van urine- en luchtwegen. Het is een mild diureticum en daarom uitstekend te gebruiken bij lymfedrainage. Stimuleert de bijnierschors en geslachtsklieren, verzacht bij verkoudheden en geeft bij verdampen een aangename geur in de kamer. Wordt gebruikt als geurstof in cosmetica, speciaal badproducten, wasmiddelen en parfums. Uit de natuurlijke harsafscheiding van de stam wordt Terpentijn etherische olie gewonnen.

Den kan gebruikt worden bij o.a.: scabiës, open zweren, verkoudheid, griep, sinusitis, catarre, hoesten, bronchitis, astma, artritis, jicht, reumatische klachten, zenuwpijn, zweetvoeten, overmatige transpiratie, aandoeningen aan de lucht- en urinewegen, blaasontsteking, neuralgie, stress. Den is antiviraal, bacteriedodend en wormdrijvend.

Enige toepassingen van Den:

  • bij verstopte neus en verkoudheid; 5 tot 12 druppels Den mengen in een schaaltje heet water en 2 tot 3 keer per dag dampen.
  • bij bronchitis, astma; 5 druppels Bergden of 5 druppels Pijnboom oplossen in een schaaltje heet water en 2 keer per dag dampen
  • bij hoest bij kinderen; verdamp 3 druppels Arveden en 1 druppel Tijm in de kinderkamer.
  • verdampen: 6 druppels Den in de aromalamp zorgen voor een frisse, gezonde atmosfeer en werken verlichtend bij griep, verkoudheid, bronchitis en astma. Verdrijft bovendien nare luchtjes. Den in de aromalamp zet positieve ionen om in negatieve ionen, zodat hoofdpijn en een gevoel van onbehagen bij bijv. airconditioning worden verlicht. Goed bij depressies.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Conta-indicatie :
mogelijk irriterend bij hoge concentratie
mogelijk sensibiliserend
vermijden bij allergische huidaandoeningen

Psychisch :
Denne-olie brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Deze essence verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Denne-olie is ook een afrodisiacum.

Psychologisch :
Het Dennetype draagt zijn verleden vol bitterheid mee en voelt zich bedrogen door het leven. Een vriendelijk woord of daad wordt met wantrouwen bekeken. Om zijn gekwetstheid en onzekerheid te maskeren, neemt hij een trotse en oordelende houding aan. Hij moet leren het leven te nemen als het is en de bedoeling van het leven trachten te begrijpen en te aanvaarden. Elke negatieve daad heeft zijn positieve tegenhanger voor wie daarvoor open staat.

Spiritueel :
De olie van de grove den is reinigend en stimulerend, bevordert gevoelens van welzijn en maakt de gebruiker energieker ; dit geldt zowel op het subtiele als op het fysieke niveau. Ze versnelt de genezing van het fysieke lichaam, waarbij wel moet worden opgemerkt dat degene voor wie de genezing bedoeld is wel daadwerkelijk aanwezig moet zijn. Ze is dus minder geschikt voor het genezen van afwezigen ; kies daarvoor dus een andere olie. De olie leent zich goed voor het gebruik in aromalampjes en verstuivers. Gebruik haar ook om je meditatie- en gezingsruimte te reinigen, in het bijzonder als vanwege plaatsgebrek dat vertrek ook voor andere deleinden moet worden gebruikt. Je kunt de olie ook zo nu en dan ter afwisseling van jenverbes als badolie gebruiken, als je in overvolle ruimten, het openbaar vervoer en dergelijke gelegenheden bent geweest.

 

 

 

Homepagina Sangha Reiki