KRUIDEN INDEX

L

Lavandin Super

Latijnse naam : Lavandula hybryda clone "super"
Gebruikt deel : bloem
Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Inname
  • Verstuiven

    Beschrijving :
  • een kleurloze of lichtgele vloeistof met een frisse, kamferachtige topnoot (die niet te sterk moet zijn bij een goede kwaliteit olie) en een houtachtige, kruidige ondernoot.
  • Mengt goed met kruidnagel, laurierblad, kaneel, citronella, cipres, den, scharlei, geranium, tijm, patchouli, rozemarijn en citrusolien en vooral met bergamot en limoen.
  • De echte Lavendel is de Lavendula officinalis ook bekend onder de naam Lavendula angustifolia, de meest commercieel gekweekte Lavendel. Naast de echte Lavendel is er nog de Spijklavendel, Lavendula latifolia of Lavendula spica. Dit tot 1 meter hoge struikje wordt vooral in Spanje gekweekt. De geur van de Spijklavendel is wat krachtiger en geuriger dan die van de echte. Spijk geeft een meer stimulerende olie, is een goede slijmoplosser en is ook nuttig bij reumatische pijnen. Dan is er nog de Lavandin, Lavendula hybrida. Deze plant is een kruising tussen de echte Lavendel en de Spijk. De plant is forser en is steriel, d.w.z. dat de plant zichzelf niet kan vermeerderen. Ze wordt gekweekt om zoveel mogelijk bloemen te produceren. De etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemtoppen, is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige, houtachtige geur. Goedkopere kwaliteiten hebben een overheersende kamfergeur. De werking van Lavandin olie is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte Lavendel, maar is bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop krachtiger. Omdat ze bovendien goedkoper is wordt ze veel gebruikt als geurstof in schoonmaakproducten. De Lavandin bestaat in meerdere variëteiten o.a. Lavendula super en Lavendula abrialis met verschillende kleuren bloemen.

Gebruik Lavandin o.a.; brandwonden, beten, steken, licht verhoogde bloeddruk, flauwvallen, maag- en dramkrampen, verharde spieren, depressie, diarrhee, duizeligheid, griep, hoesten met slijm, koortsuitslag, migraine, prikkelbaarheid, reumatische klachten, slecht slapen, stress, eczeem, spit, oorpijn, nervositeit, slechte menstruatie en spijsverteringsproblemen. Lavandin is goed te combineren met Sinaasappel, Geranium, Neroli en Roos en met Oregano, Jeneverbes, Cypres en Kamille voor huidaandoeningen. Bij overdadig gebruik kan Lavandin het zenuwstelsel overprikkelen.

Enige toepassingen van Lavandin:

  • bij insectenbeten, dierenbeten; Lavandin olie puur (of vermengd met een basis-olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels Lavandin op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden.
  • bij bijen/wespen steek; de steek onmiddelijk met pure Lavandin behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
  • als mottenverdrijver; 3-6 druppels Lavandin op een tissue of aromasteentje houden uw klerenkast vrij van motten.
  • als ontspannend avondbad;
  • meng 4 druppels Lavandin,
  • 5 druppels Bergamot en
  • 2 druppels Geranium met
  • een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
  • verdampen:
  • 3 druppels Lavandin,
  • 3 druppels Ceder,
  • 3 druppels Sandelhout,
  • 3 druppels Pompelmoes en
  • 1 druppel Ylang Ylang
  • in de aromalamp zorgen voor `vrede` bij een gespannen atmosfeer.
  • kompres bij koorts, hoofdpijn en teveel zonnestraling; meng 12 druppels Lavandin in 1 ltr. gekookt, afgekoeld water. Doop hierin een klein handdoekje, wring het licht uit en leg het op de pijnlijke plek.

    Minimaal 30 minuten, zorg ervoor dat het kompres vochtig blijft.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Lavendel

Latijnse naam: Lavandula Angustifolia
Gebruikt deel: bloeiende top

Normaal Gebruik :

Bad
Massage
Inname
Verstuiven

Beschrijving:
De olie is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een zoete, bloemige, kruidige geur en een balsemachtige, houtachtige ondertoon ; zij heeft een bloemiger geur dan de spijklavendel.

Mengt goed met bijna alles, vooral met citrusolien en bloemolien, maar ook met cederhout, kruidnagel, scharlei, den, geranium, ciste-roos, eikenmos, vetiver, patchouli, enz...

De Lavendel is afkomstig uit het Middellandse zeegebied, maar is hier grotendeels verdrongen door de Lavandin, een hybride met een veel grotere opbrengst maar minder rijk aan actieve bestanddelen. Het is een groenblijvende houtachtige struik tot 1 meter hoog met prachtige violet-blauwe bloemen. Lavendel wordt nu overal ter wereld gecultiveerd, de olie komt o.a. uit Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Australië, Tasmanië, Griekenland etc. Lavendel is een zeer veelzijdige olie. Lavendel is kalmerend, verzachtend, helpt bij depressiviteit en brengt emoties in evenwicht. Zijn ontsmettende, bacteriedodende en pijnstillende eigenschappen maken deze olie waardevol bij de behandeling van alle soorten verwondingen.

De olie wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen of van de gehele plant onder lage druk. Hij is kleurloos tot lichtgeel met een zoete, bloemige kruidige geur en een houtachtige ondertoon. Het is een krachtig energetisch tonicum, dat over het algemeen een goed gevoel geeft. Uit het achtergebleven distillatiewater waarin nog resten etherische olie aanwezig zijn wordt het Lavendel hydrolaat gewonnen.

Lavendel heeft een brede werking en is te gebruiken bij o.a. : abcessen, acne, allergiën, blauwe plekken, brandwonden, dermatitis, eczeem, hoofdroos, insectensteken, luizen, oorpijn, ontstekingen, psoriasis, puistjes, ringworm, scabies, steenpuisten, wonden, zonnebrand, zweren, zwemmerseczeem, lumbago, spierpijn, reuma, verstuikingen, verrekkingen, astma, bronchitis, keelinfecties, kinkhoest, laryngitis, slechte adem, slijmvliesontsteking, buikkramp, braakneigingen, dyspepsie, flatulentie, kolieken, misselijkheid, blaasontsteking, dysmenorroe, witte vloed, depressiviteit, hoofdpijn, hypertensie, migraine, nervositeit, sciatica, shock, slapeloosheid, stress, vertigo, griep, verkoudheid, winterhanden, vermoeide voeten en wintervoeten. U ontvangt van ons bij iedere etherische olie een uitgebreide beschrijving. Hier enige

  • toepassingen van Lavendel:
    bij brandwonden; eerst koelen met koud stromend water, dan 1-2 druppels Lavendel (eventueel mengen met Aloë Vera gel) op de wond aanbrengen. Dit ieder uur tot de pijn vermindert.
  • Bij insectenbeten, dierenbeten; Lavendel olie puur (of vermengd met een basis olie of Aloë Vera gel) op de pijnlijke plaats aanbrengen. OF 2-3 druppels op een vochtig watje aanbrengen en dit op de gewonde plek houden. Bij bijen/wespen steek, de angel verwijderen en de steek onmiddelijk met pure Lavendel behandelen, zwelling en pijn blijven dan uit.
  • Bij jeugdpuistjes; 10 druppels Lavendel en 5 druppels Kamfer in een glas gekookt water doen en hiermee 2x per dag de huid afspoelen of deppen
  • Bij acne of rosacea;
  • 2 druppels Lavendel,
  • 2 druppels Citroen,
  • 4 druppels Helicryse,
  • 2 druppels Petitgrain en
  • 1 druppel Rozemarijn in
  • 2 eetlepels St. Janskruid olie mengen,
  • met dit mengsel dagelijks licht masseren
  • Bij eczeem; meng 5-10 druppels met 50 ml. basis olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of Tea Tree
  • Bij slecht slapen; 5 druppels Lavendel op het hoofdkussen sprenkelen of 6-10 druppels in de slaapkamer verdampen

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts

Psychisch :
Lavendlessence heeft een genezende en zuiverende werking. De olie schenkt liefde en tederheid en beschermt tegen negatieviteit. Lavendel stimuleert het denken en ontspant de zenuwen. De olie helpt bij slapeloosheid, bewusteloosheid, vermoeidheid, depressies, paniek en hysterische toestanden. Deze essence is uitstekend geschikt om gebruikt te worden in de wachtzalen van geneesheren, tandartsen of kinesisten vanwege zijn kalmerende en ontspannende invloed. Magnetiseurs of paranormale genezers zouden deze olie regelmatig moeten laten verdampen terwijl zij mensen behandelen. Lavendelolie brengt evenwicht en ontspanning.

Psychologisch :
Het lavendeltype draagt een groot emotioneel probleem met zich mee dat zijn oorzaak vindt in de jeugd. Deze mens heeft onder de plak gezeten van ouders die grote verwachtingen koesterden. Omdat hij hun wensen niet heeft kunnen waarmaken zoals dat verwacht werd, wordt dit type geteisterd door schuldgevoelens en vindt hij zichzelf niet veel waard. Deze persoonlijkheid heeft meestal ook te kampen met sexuele angsten. Het is hem niet geleerd met sexualiteit om te gaan en hij heeft hierdoor ook een afkeer van zijn eigen lichaam gekregen. Deze levenshouding zal zich ook voortzetten bij andere emotionele contacten. Vroeger waren het de ouders, nu kan het de partner zijn waarbij dit type het gevoel heeft tekort te schieten. Deze mens moet allereerst leren zich van het juk van zijn ouders te bevrijden om de mogelijkheden van zijn eigen bron, het eigen IK te kennen.

Spiritueel :
In de traditionele aromatherapie staat lavendel bekend als de meest veelzijdige olie die er is : ze is rustgevend, antiseptisch, pijnstillend, kalmerend, heft neerslachtigheid op en nog veel meer, maar ze is vooral een olie die zorgt voor evenwicht.

Zoals zo vaak het geval is, bestaan er ook hier parallellen tussen het lichamelijke en het subtiele niveau. Toepassing van lavendel op energetisch niveau werkt eveneens kalmerend, reinigend en evenwichtscheppend. De evenwichtscheppende eigenschappen zijn vooral duidelijk te zien met betrekking tot het chakra-systeem, waar lavendel de hogere en de lagere chakra's met elkaar in evenwicht brengt. Net zoals vetiver heeft lavendel een positieve uitwerking op alle chakra's en heeft ze zowel een kalmerend als een energetiserend effect. Volgens Philipe Mailhebiau vertoont ze sterke affiniteit met de zonnevlechtchakra - opnieuw zoals vetiverolie. (Deze twee olieën passen overigens geweldig goed bij elkaar. Probeer ze eens samen in een mengsel en zie hoe ze elkaars werking versterken.) Haar uitwerking op de zonnevlecht helpt heftige emoties te kalmeren.
De sterkste affiniteit vertoont lavendel echter met de kruinchakra of duizendbladige lotus, waar het veelomvattende, genezende karakter van lavendel het best tot zijn recht komt.

Door haar kalmerende, ontspannende werking kan lavendel gebruikt worden om een toestand van diepere meditatie te bereiken. Mensen die in trance-toestand als medium fungeren, zullen merken dat zij door deze olie een diepere trance kunnen bereiken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die deze olie gebruikt de kans loopt gewild of ongewild in trance te geraken. Slechts heelk weinig mensen zijn mediamiek begaafd. En opnieuw geld ook hier dat de olieën alleen werkt volgens de intentie van de gebruiker.

Een andere evenwichtscheppende/harmoniserende werking van lavendel is dat ze het ons makkelijker maakt onze spiritualiteit te integreren in het leven van alledag. Het gebruik van lavendel kan ons leren dat ook onze nederigste daden heilig en waardevol zijn.
Lavendel is een van de olieën die kunnen worden verdampt of verstoven om een huis of een kamer te zuiveren van negatieve energieën.


 

Litsea

Latijnse naam : Litsea citrata Blume / Litsea cubeba
Gebruikt deel : blad-vrucht
Normaal Gebruik :

  • Bad
  • Massage
  • Puur/Onverdund
  • Haarverzorging
  • Lotion
  • Inname
  • Hydrolaat
  • Verstuiven

    Beschrijving :
  • Een lichtgele, dunne vloeistof met een intense, citroenachtige, frisse, fruitige geur
    (zoeter dan lemongrass, maar minder overheersend en hardnekkig)
    Goed tegen angst en depressie ; brengt rust en kracht.
  • Litsea cubeba of Litsea citrata is een kleine tropische boom met geurige bladeren en bloemen en wordt ook wel "May Chang", tropische Verbena genoemd. De boom komt oorspronkelijk uit China en wordt nu ook gecultiveerd in Taiwan en Japan. De kleine vruchten hebben de vorm van pepers, vandaar de naam `cubeba`. Behoort tot dezelfde familie als de Laurier, Rozenhout en Kaneel.
  • Litsea is een lichtgele dunne etherische olie met een intense citroenachtige, frisse, fruitige geur. De olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de vruchten. China is de grootste producent van deze olie, waarvan het merendeel door de Chinezen zelf gebruikt wordt. Traditioneel worden in het oorsprongsgebied de wortel en stengel gebruikt voor de behandeling van dysmenorroe, indigestie, hoofdpijn, spierpijnen en reisziekte. Rustgevend bij angst en depressies, modern onderzoek heeft aangetoond dat Litsea waardevol kan zijn bij de behandeling van hartritme stoornissen..
De etherische olie dient wereldwijd als bron voor de productie van natuurlijk "citral" en wordt op grote schaal gebruikt als geurcomponent in luchtverfrissers, zepen en deodorants. Wordt ook veel als smaakstof in fruitproducten gebruikt.

Gebruik Litsea o.a. bij; angst, depressies, dysmenorroe, indigestie, spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, reisziekte, acne, dermatitis, vette huid, overmatige transpiratie, aritmie, hoge bloeddruk, nerveuze spanningen, stress. Litsea is ook een goede insectenverdrijver.

Enige toepassingen van Litsea:

  • bij spierpijn, pijn in de onderrug; voeg 5-10 druppels toe aan een eetlepel Zonnebloemolie en masseer de pijnlijk plekken meermaals per dag.
  • bij menstruatiepijnen; voeg 10-15 druppels toe aan een eetlepel Amandelolie en masseer hiermee de onderbuik. Frequentie naar behoefte.
  • bij hoofdpijn; voeg 10 druppels toe aan 250 ml. lauwwarm water (goed roeren !). Doop hierin een washandje o.i.d., knijp dit licht uit en leg het 10-15 minuten op het voorhoofd. Naar behoefte herhalen.

    verdampen: 6-8 druppels Litsea verdampen in de aromalamp nemen angst en negatieve gevoelens weg.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts.

 

Laurier

Latijnse naam : Laurus Nobilis
Gebruikt deel : blad

Normaal Gebruik :
Bad
Massage
Inname
Verstuiven

Beschrijving :
een groengele vloeistof met een krachtige, pittige, specerijachtige, medicinale geur.

Mengt goed met den, cypres, jeneverbes,scharlei, rozemarijn, wierook, ciste-roos, lavendel, citrusolie en olie van specerijen

Laurier is een groenblijvende boom met glanzende, donkergroene bladeren en zwarte bessen, die tot 20 mtr. hoog kan worden. De boom komt oorspronkelijk uit het mediterrane gebied en bij de Grieken was Laurier het symbool van de zon, de wijsheid en de glorie. Vandaar dat het juist de takken van de Laurier waren waar hun overwinningskransen van gemaakt werden. De term "op zijn lauweren rusten" valt hier nog af te leiden. evenals de uitdrukking "laureaat".

Ook boden Laurierbladen bescherming tegen blikseminslag en hekserij. In Engeland werden de planten o.a. gebruikt om met Kerstmis huizen en kerken te versieren. Stoomdistillatie van de gedroogde bladeren en takjes geeft een olie die in kleur varieert van diepgeel tot donkerbruin, met een warme scherpe kruidige geur. Het is een algemeen tonicum, sterk antiseptisch voor de luchtwegen. Geeft kracht en is opwekkend voor mensen die neigen depressief te zijn. Laurus nobilis, de Zoete Laurier beschermt tegen invloeden van buitenaf, schept helderheid van geest en versterkt het vermogen tot waarnemen. Wordt veel in de keuken en in drop gebruikt.

Gebruik Laurier o.a. bij; verkoudheid, griep, sinusitis, tonsillitis, virusinfecties, futloos haar, vet haar, bronchitis, keelpijn, gebrek aan eetlust, flatulentie, zenuwpijn, verrekkingen, spier- en gewrichtspijn.

Hier volgen een paar toepassingen van Laurier:

  • bij dof, futloos haar; meng 2-3 druppels Laurier in de voor het wassen benodigde hoeveelheid neutrale shampoo. Was de haren met dit mengsel 1x per week. Goed in laten werken.
  • bij keelpijn; meng 3-5 druppels Laurier in een glas gekookt, tot lauw afgekoeld water. Gorgel hiermee 2-3x per dag.
  • bij verkoudheid, griep, bronchitis, sinusitis; doe 5-10 druppels Laurier in een schaaltje heet water en damp hiermee 2x per dag.
  • verdampen; 6-10 druppels Laurier in de aromalamp helpen bij het concentreren.

De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopatische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Contra-indicatie :
relatief niet-toxisch en niet irriterend ; kan in individuele gevallen dermatitis veroorzaken. Met mate gebruiken vanwege de methyleugenol die het bevat, die narcotiserende eigenschappen bezit.
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap

Psychisch :
Laurieressence is volgens de occulte traditie de olie van de droom en het voorschouwen. Deze olie schenkt bescherming en warmte tegenover de buitenwereld en heeft een zuiverende, genezende en koesterende werking. Laurieressence hoort bij helderzienden of gevoelige mensen.

Psychologisch :
Het Lauriertype is overgevoelig. Hij is bang om gekwetst te worden en ervaart elk kritisch woord als een ramp. Meestal zijn de oorzaken van dit probleem in de vroege kinderjaren te zoeken waar dit type zich verstikt voelde onder de leiding, de verwachtingen of de liefde van het ouderlijk gezag of de overheersende persoonlijkheden van broers of zussen in het gezin. Hij kreeg de neiging zich in zijn eigen droomwereld terug te trekken waar hij zelf de held van het verhaal kon spelen. Zijn eigen persoonlijkheid moest altijd het onderspit delven en dat wreekt zich nu in het leven. Hij weigert verantwoordelijkheid te dragen voor zijn ideeen en gaat elke confrontatie uit de weg zodat zijn gevoelens gespaard kunnen blijven. Hij moet in zichzelf schouwen en ontdekken wat zijn taak is in de wereld. Deze mens moet leren zijn eigen mogelijkheden aandachtig te onderzoeken en zijn waardeoordeel niet te laten afhangen van andere persoonlijkheden. Alleen op die manier kan hij zich wapenen tegen cynisme of overheersing van buitenaf en op een ontspannen wijze reageren tegenover de woorden van zijn medemens.

 

 

Homepagina Sangha Reiki